maandag 21 februari 2011

Autonomie: Hoe word ik een persoonlijkheid in een turbulente wereld? Henk Smeijsters

ISBN: 9789044127041
Aantal Pagina's: 210
Status: Verschenen - bestelbaar - leverbaar
Prijs: € 23,00
Uitgever : Garant Uitgevers nv
Print-versie   Bestel Nu

Over het boek:
De wereld heeft op zijn fundamenten geschud. De kredietcrisis heeft laten zien hoe het financieel-economische bouwwerk als dominostenen om kan vallen. De aantasting van de natuur confronteert de mens met verregaande consequenties, die nauwelijks te overzien zijn. Men heeft nu de mond vol over politieke, financiële, economische en technische maatregelen, over het aan banden leggen van hedge funds, drempels in de weg en rekeningrijden om files te beheersen, spaarlampen en zonnepanelen om het energieverbruik te verminderen.

Maar dit boek richt zich op de individuele mens, hoe hij anders kan leven, gelukkig kan zijn en daardoor economische rampen en milieurampen kan voorkomen. Het gaat over autonome zelfbepaling en inspireert het individu om een levenskunst te ontwikkelen die leidt tot duurzaam geluk en zingeving in leven en werken, individueel en sociaal, onafhankelijk van overmatige productie en consumptie. Als we over het vermogen beschikken om onze waarneming te verdiepen, hebben we in ons leven minder nodig om gelukkig te zijn.

Het boek is kritisch, prikkelend en uitdagend en zet mensen aan het denken. Het is geschreven tegen de achtergrond van de filosofie van de levenskunst en positieve psychologie, met een stimulans om die in het dagelijkse leven toe te passen.

Uit de inhoud:
Volledige inhoudsopgave
Belangrijke topics zijn onder meer: De tijd nemen – Naar jezelf luisteren – Je comfortabel voelen – Moed tonen – In evenwicht blijven – Je laten meevoeren – Genieten – Problemen niet te groot maken – Integer handelen – Joviaal zijn tegenover de ander – Openstaan voor kunst – Een ander liefhebben – Minder doen – Opgaan in het nu – Opgewektheid cultiveren – Vormgeven aan levensfasen – Een richting kiezen – De eigen vermogens reëel inschatten – Stoppen met teveel denken – Waar je echt trots op kunt zijn – Uniciteit ontwikkelen – Je verantwoordelijk voelen – Waardig omgaan met tegenslag – Het vreemde waarderen – Yin en Yang – Zijn in plaats van hebben.


Over de auteur(s):
Henk Smeijsters studeerde piano bij Jean Antonietti, sociale pedagogiek, andragogiek en muziekwetenschap aan de toenmalige Katholieke Universiteit Nijmegen, waar hij ook promoveerde. Hij was docent muziekpsychologie, muziektherapie, creatieve therapie en onderzoeker aan deze universiteit en aan verscheidene hogescholen. Sinds 2003 is hij lector van KenVaK Kenniskring Kennisontwikkeling Vaktherapieën van de Hogeschool Zuyd, Hogeschool Utrecht, ArtEZ-Hogeschool en de Stenden-Hogeschool. Daarnaast is hij hoofdopleider van de Master of Arts Therapies van de Hogeschool Zuyd en co-promotor van diverse universitaire promoties op het terrein van de vaktherapie. Hij publiceerde veelvuldig in binnen- en buitenland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten