Hoe zou het nog zijn met de malariamug?
Vandaag kruipen Sam, Sofie en Tomas in het Glazen Huis van Studio Brussel om aandacht te vragen voor aidswezen in Afrika. Vorig jaar stond hun actie in het teken van malariabestrijding.
Maar heeft dat ook iets uitgehaald? Hoe nuttig zijn die massaal aangesleepte muskietennetten?
We kregen van de Nederlandse entomoloog Bart Knols al eens een introductie tot ‘malariamug voor beginners', maar nu halen we het zware geschut boven: dood aan de malariamug
Jeukende muggenbeten zijn al niet bepaald aangenaam, maar muggen kunnen tegelijkertijd ook levensbedreigende ziekten overbrengen. Het veranderende klimaat en de toenemende globalisering zorgen ervoor dat ook de Lage Landen zich in de toekomst moet wapenen tegen invasies van nieuwe muggensoorten en tropische aandoeningen.
In 'Mug' duikt de Nederlandse entomoloog Bart Knols in de fascinerende wereld van deze bloedzuigers. Hij beschrijft hoe muggen het verloop van de wereldgeschiedenis hebben bepaald, hoe onderzoekers ontdekten welke rol muggen spelen bij ziekteoverdracht, en hoe de wetenschap naarstig zoekt naar nieuwe bestrijdingsmethoden: van klamboes en schimmels tot genetische modificatie en sterilisatie van mannetjesmuggen met behulp van radioactieve straling.
'Mug' wordt uitgegeven door Nieuw Amsterdam en ligt nu in de boekhandel.